Erwtensoep header afbeelding

Erwtensoep

8-10 porties

Ingrediënten
  • 500 gram spliterwten, gewassen
  • 2,5 liter water
  • 800 gram erwtensoepgroenten, eventueel 2 grote aardappelen of pastinaken (voor extra dikke soep)
  • 1 stuk hamschijf of twee varkenspootjes
  • 250 gram ontbijtspek of zuurkoolspek aan één stuk
  • 2 à 3 rookworsten
  • Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze

Breng het water met de erwten, hamschijf en spek aan de kook.
Schep af en toe het schuim af. Schil de aardappelen en/of pastinaken en doe ze bij de
erwten. Doe de rest van de groenten in de pan en laat het op
een laag vuur anderhalf tot twee uur zachtjes doorkoken
tot de spliterwten stuk koken (blijf wel af en toe roeren).
Haal het vlees uit de pan, verwijder de botten en het
kraakbeen en snijd het fjn. Doe het vlees dan terug in de
pan. Voeg op het laatst de rookworst toe en warm het nog
even door. Breng het op smaak met peper en zout.
(Wanneer je het een dag laat staan wordt de snert lekker dik)