Leidse hutspot header afbeelding

Leidse hutspot

Hoofdgerechten, 4 personen

Ingrediënten
  • 500 gram gesneden wortelen en ui
  • 500 gram aardappelen, geschil in kleine stukjes gesneden
  • 300 gram pastinaak, geschild in kleine stukjes gesneden
  • 250 gram witte bonen
  • 400 gram klapstuk
  • boter
  • zout
  • peper
  • azijn
Bereidingswijze

Kook in een pan met een beetje water en zout de klapstuk in 2 uur gaar.

Laat de witte bonen uitlekken.

Haal na 2 uur het klapstuk uit de pan en doe de aardappelen en pastinaak in het kookwater van het klapstuk. Leg de ui en wortel er bovenop en kook dit alles 20 minuten.

Giet het af maar vang het kookvocht op. Roer de witte bonen erdoor en stamp de hutspot fijn.

Roer wat van het kookvocht door de hutspot tot de gewenste dikte.

Maak het op smaak met een klontje boter, klein scheutje azijn, wat peper en zout.

Snijd de klapstuk in reepjes en leg ze boven op de stamppot.