Klassieke asperges met kriel uit de oven header afbeelding

Klassieke asperges met kriel uit de oven

Hoofdgerechten, 4 personen

Ingrediënten
  • 1200 gram asperges
  • 1kg krielaardappelen
  • 8 plakken ham
  • 8 eieren
  • 1/2 dl. Room
  • 1/2 dl. Droge witte wijn
  • 1/2 dl. Aspergevocht (zie recept)
  • 100 gram koude boter in blokjes
  • Olijfolie
  • Peper - zout - cayennepeper
Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225
graden. Kook de krielaardappelen
kort en giet ze af. Leg ze op een
bakplaat en besprenkel ze met
olijfolie, peper en zout. Meng het
goed en zet ze ongeveer 40 minuten
in de oven.
de saus
Schil de asperges zorgvuldig en
snijd van de onderkant ± 2 cm af.
Leg de geschilde asperges in water
en laat de afgesneden stukjes gaar
koken. Bewaar van het verkregen
vocht ½ dl. Kook dit met de room,
de witte wijn en de aspergestukjes
in tot ongeveer de helft. Pureer het
met een staafmixer of blender.
Roer 100 g koude boter in blokjes
erdoor en breng het geheel op
smaak met de peper, zout en
cayennepeper.
de asperges
Doe de schillen in een pan en leg
daarop de geschilde asperges. Giet
er ruim water op en voeg het zout
toe. Breng dit geheel aan de kook.
Laat de asperges vijf minuten goed
koken en neem dan de pan van het
vuur en laat ze 15 tot 20 minuten –
met gesloten deksel – doorgaren.
Kook intussen de eieren hard, pel
ze en snijd ze in vieren. Verdeel de
asperges over vier borden, Verdeel
de ham en de eieren over de
asperges en leg de aardappeltjes
ernaast. Giet de saus er overheen.