Bloemkoolschotel met gehakt header afbeelding

Bloemkoolschotel met gehakt

Hoofdgerechten, 4 personen

Ingrediënten
  • 500 gram bloemkoolroosjes
  • 600 gram voorgekookte aardappelschijfjes, kant-en-klaar of zelf koken
  • 300 gram rudergehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Half bosje lente-ui, in ringen gesneden
  • 300 ml. melk
  • 1 groentebouillontablet
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 125 gram geraspte kaas
  • Olie om in te bakken
Bereidingswijze

Voor het lekkerste resultaat kook je circa 640 gram aardappels met schil in licht gezouten water gaar. Afgieten en direct pellen. Volledig laten afkoelen en daarna in plakjes snijden.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in.

Kook de bloemkoolroosjes in circa 7 min. beetgaar (dus niet zacht).

Giet het af in een vergiet en vang 250 ml kookvocht op en laat ze goed uitlekken

(belangrijk omdat de ovenschotel anders erg nat wordt).

Verhit een koekenpan met een scheutje olie en fruit de ui en knofl ook totdat ze zacht zijn.

Voeg het gehakt toe. Breng goed op smaak met zout en peper en roer de helft van de lente-ui erdoor.

Verhit een kook- of sauspan met de boter.

Voeg de bloem toe en roer goed met een garde, om de bloem te laten garen.

Verkruimel de bouillontablet erover en voeg de melk en het opgevangen kookvocht toe.

Blijf goed roeren. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor, en voeg dan de overige lente-ui toe.

Zet het vuur uit. Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de aardappelschijfjes, de bloemkool en het gehakt.

Verdeel de helft van de saus erover en bedek met de overige aardappelschijfjes.

Verdeel de saus over de aardappels en bestrooi met de geraspte kaas.

Bak 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is. Eet smakelijk!