Erwtensoep (4 liter) header afbeelding

Erwtensoep (4 liter)

Hoofdgerechten, circa 4 personen

Ingrediënten
  • 500 gram spliterwten
  • 500 gram varkensribbetjes
  • vleesbouillonblokjes voor 3 liter bouillon
  • 2 speklappen
  • 1 middelgrote knolselderij (circa 600 gram) met blad
  • een scheutje azijn of citroensap
  • 2 stelen prei (500 gram)
  • 1 middelgrote winterwortel
  • 1 grote ui
  • 3 grote aardappels
  • 1 rookworst
  • peper en zout
  • roggebrood
Bereidingswijze

Breng 2-1/2 liter water met de ribbetjes en de bouillonblokjes aan de kook en laat de ribbetjes een ½ uur zachtjes koken. Dan de spliterwten en de speklappen bij de ribbetjes in de bouillon doen en ongeveer 45 minuten zachtjes laten koken. Blijf wel regelmatig roeren! Snijd de mooie stelen en het knolselderijblad in reepjes. Schil de knolselderij en snijd hem in kleine blokjes. Leg de blokjes in water met een scheut azijn of citroensap om verkleuren tegen te gaan. Maak de prei schoon en snijd het in reepjes. Schil en rasp de aardappels en leg ze onder water tot de kooktijd van de erwten bijna om is. Wanneer de erwten en het vlees 45 minuten gekookt hebben mogen alle groentes erbij. Dan alles weer zachtjes laten koken. Blijf nog steeds regelmatig goed roeren! Haal na 15 minuten het vlees eruit en laat het afkoelen. Snijd de rookworst in plakjes en doe ze in de soep. Snijd de zwoerd van de speklappen, ontbeen de ribbetjes en snijd al het vlees in stukjes en roer het door de soep. Kook al roerend verder tot de soep dik wordt. Breng op smaak met peper en zout. Serveer het roggebrood met de zwoerd naast de soep.