Zelfgemaakte smokey barbecuesaus header afbeelding

Zelfgemaakte smokey barbecuesaus

Bijgerechten, 4 personen

Ingrediënten
  • 500 gram snoeptomaatjes
  • 1 mango
  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepel olijf olie
  • 150 gram beukenhout snippers
  • 1 dl rode wijnazijn
  • 1 takje rozemarijn
Bereidingswijze

Leg de houtsnippers een uur van te voren onder water en laat ze uitlekken op een vergiet. Stook de barbecue op tot 250 graden. Wrijf de snoeptomaatjes in met de helft van de olijfolie. Pof de tomaatjes 10 tot 15 seconden op het grillrooster en leg ze aan de kant. Breng de temperatuur terug naar 120 graden. Schil de mango en snij hem in grove stukken. Snipper de sjalotten en hak de knoflook. Fruit de sjalotten en knoflook aan in een gietijzeren pan op de barbecue. Voeg de mango toe en fruit deze mee tot hij licht karamelliseert. “Knijp” de tomaatjes uit de schil in de pan en blus af met de rode wijnazijn. Voeg de rozemarijn toe en verdeel de helft van de houtsnippers over de kolen. Sluit de deksel en laat het 30 minuten zachtjes koken. Verdeel de rest van de houtsnippers over de kolen en laat het geheel nogmaals 30 minuten koken. Neem de pan van het vuur, verwijder de rozemarijn en pureer de saus met een staafmixer. Maak op smaak met peper en zout. Ook uitstekend te gebruiken als lak saus voor bijvoorbeeld spareribs.