Aardappelgratin header afbeelding

Aardappelgratin

Hoofdgerechten, 4 personen

Ingrediënten
  • 1 kilo Frieslanders
  • 1 ui 1
  • 45 gram roomboter
  • teen knoflook
  • 25 gram bloem
  • 360 ml volle melk
  • 150 gram cheddar
  • 1 tl nootmuskaat
Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. Snipper de ui en snijd de knoflook fi jn. Verhit de boter in een steelpan. Voeg de ui en knoflook toe en bak glazig. Voeg de bloem toe en meng tot een glad mengsel.  Voeg de melk toe terwijl je blijft roeren en breng aan de kook. Zet het vuur lager en voeg de cheddar toe. Blijf roeren tot deze gesmolten is. Voeg nootmuskaat, zout en peper toe. Vet een ovenschaal in en leg de helft van de aardappelschijfjes erin, giet de helft van de kaassaus erover. Herhaal dit en dek af met aluminiumfolie. Zet voor 45 minuten in de oven. Verwijder het folie en bak nog 15 minuten.