Tomatensoep header afbeelding

Tomatensoep

BijgerechtenHoofdgerechtenLunchgerecht, 4 personen

Ingrediënten
  • 1 kg rijpe trostomaten
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij (optioneel)
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel gedroogde tijm of oregano
  • Versgemalen peper en zout
  • Eventueel: een scheutje kookroom of verse basilicum als garnering
Bereidingswijze

Snijd de tomaten in grove stukken. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd ook de wortel en eventueel de bleekselderij in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de ui, knoflook, wortel en bleekselderij ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg daarna de tomaten toe en bak ze kort mee. Schenk de bouillon in de pan en voeg het laurierblad en de kruiden toe. Laat de soep zo’n 20 tot 25 minuten zachtjes koken. Verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Breng op smaak met zout en peper. Voor een romige soep kunt u een scheutje kookroom toevoegen. Serveer eventueel met verse basilicum of knapperige croutons.