Hollandse Tuinbonen met spek en ui header afbeelding

Hollandse Tuinbonen met spek en ui

Hoofdgerechten

Ingrediënten
  • 1 kg verse tuinbonen in de peul (ca. 300–400 g gedopt)
  • 1 eetlepel bonenkruid (vers of gedroogd)
  • 150 g gerookte spekblokjes
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • Klontje roomboter
  • Peper naar smaak
Bereidingswijze

Eenvoudig, smaakvol en lekker Hollands. Een  klassiek gerecht dat het altijd goed doet aan tafel. Begin met het doppen van de tuinbonen. Voor vier personen heeft u ongeveer een kilo bonen in de peul nodig. Kook de bonen daarna in ruim water, samen met een beetje bonenkruid. Dat geeft net wat extra smaak. Na zo’n acht minuten zijn ze gaar en kunt u ze afgieten. Wie ze extra zacht en verfijnd wil, kan de bonen ook ‘dubbel
doppen’, dan haalt u ook het witte velletje eraf. Terwijl de bonen koken, bakt u de spekblokjes in een ruime pan tot ze knapperig zijn. Voeg dan de gesnipperde ui toe en bak die rustig mee tot hij mooi goudbruin kleurt. Als alles lekker geurt, mogen de tuinbonen erbij. Voeg een klontje roomboter toe en laat alles nog even kort meebakken. Breng op smaak met een beetje peper, en het gerecht is klaar om te serveren.