Koude Donder Stamppot Stoofperen header afbeelding

Koude Donder Stamppot Stoofperen

Hoofdgerechten, 4 personen

Ingrediënten
  • 1 kg gieser wildeman
  • 1 kaneelstokje
  • 25 g suiker
  • 1 el honing
  • 1 kg aardappelen
  • 1 ui
  • zout
  • 250 g spekblokjes
Bereidingswijze

Schil de peertjes, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Zet ze op met 3 dl water, de suiker en het kaneelstokje en laat ze 2 uur zachtjes stoven. Schil ondertussen de aardappelen en voeg ze toe aan de peertjes. Kook alles tot de aardappelen gaar zijn. Bak inmiddels de spekjes tot ze knapperig zijn. Pel de ui en snijd hem in ringen. bak de uiringen met de honing in het spekvet tot ze glazig zijn geworden. Giet het vet in een schaaltje. Giet de aardappelen/peertjes af en vang het kookvocht op. Stamp peertjes met de aardappelen en uiringen en gebruik hierbij het spekvet en zoveel kookvocht als nodig. Verdeel de spekjes erover.